Przepyszna sałatka na przeczekanie do kolejnego grzybobrania!
Składniki:
1 łyżeczka Vegety1,5 kg opieniek
2 duże cebule
2 duże strąki czerwonej papryki
1 strąk papryki żółtej
½ szklanki oleju
1 mały przecier pomidorowy
1/3 łyżeczki papryki chili
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
Zalewa
1/3 szklanki octu 10%
1 ½ szklanki wody
1 płaska łyżka soli
5 łyżek cukru
4-5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka gorczycy białej
3 ziarna jałowca
Liście laurowe
5 goździków
Opieńki na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki zalewy zagotować, odstawić na około 20 min, później przecedzić
Opieńki ugotować.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać olej i dusić na małym ogniu.
Następnie pokroić w kostkę paprykę i dodać ją do cebuli, dusić dalej.
Gdy papryka zmięknie dodać ugotowane wcześniej opieńki i pozostałe składniki.
Dodać zalewę i nakładać do słoików. Pasteryzować je około 20 min.
Komentarze