Opieńki na zimę

  • wyświetlono: 5117 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Przepyszna sałatka na przeczekanie do kolejnego grzybobrania!

Składniki

1 łyżeczka Vegety1,5 kg opieniek
2 duże cebule
2 duże strąki czerwonej papryki
1 strąk papryki żółtej
½ szklanki oleju
1 mały przecier pomidorowy
1/3 łyżeczki papryki chili
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

Zalewa
1/3 szklanki octu 10%
1 ½ szklanki wody
1 płaska łyżka soli
5 łyżek cukru
4-5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka gorczycy białej
3 ziarna jałowca
Liście laurowe
5 goździków

Sposób przygotowania przepisu:

Opieńki na zimę

  • 1. Wszystkie składniki zalewy zagotować, odstawić na około 20 min, później przecedzić
    Opieńki ugotować.
    Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać olej i dusić na małym ogniu.
    Następnie pokroić w kostkę paprykę i dodać ją do cebuli, dusić dalej.
    Gdy papryka zmięknie dodać ugotowane wcześniej opieńki i pozostałe składniki.
    Dodać zalewę i nakładać do słoików. Pasteryzować je około 20 min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylagrzybyPrzetworyopieńkigrzybobranie

Komentarze

Podobne przepisy

gotowa sałatka

Dodane przez: Martyna1991

Ogórki z cukinią na zimę

Propozycja sałatki do słoika która...

Apetyczna ćwikła!

Dodane przez: annli18

Ćwikła na zimę

Szybka ćwikła na zimę.Bardzo smaczna

Pasta grzybowa na zimę

Dodane przez: igraszki losu

Pasta grzybowa na zimę

Nie wiem tylko jak to nazwać, bo...

Jabłka na zimę

Dodane przez: Skotka

Jabłka na zimę

Robiąc przetwory na zimę z jabłek,...

Sałatka warzywna na zimę.

Dodane przez: weronika63

Sałatka warzywna na zimę

Bardzo smaczna sałatka na zimę,...

Sałatka szwedzka.

Dodane przez: LIDECZKA

Sałatka szwedzka na zimę

Na zielono.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE