Leczo zamknięte w słoikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w średnią kostkę. Wrzucamy do największego garnka. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
Paprykę dokładnie myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i również kroimy w średnią kostkę. Dodajemy do pomidorów. Dodajemy olej, łyżkę soli oraz słodką paprykę. Mieszamy i dusimy przez kolejne 15 minut.
2.Cukinie myjemy, wedle upodobań możemy ją obrać i kroimy w mniejszą kostkę. Wrzucamy do warzyw i chwilę podduszamy.
Przekładamy do wyparzonych słoików. Dobrze zakręcamy i pasteryzujemy (gotujemy słoiki ok. 20 minut).
3.U mnie wyszło 7 litrowych słoików + jeden mniejszy praktycznie z samym sokiem
Porady
Do słoików wkładam jedynie same warzywa z odrobiną przypraw, dzięki czemu można je wykorzystać na wiele sposobów.
Komentarze