Leczo zamknięte w słoikach

4.5 (191 ocen)

  • 50 min

Smaki lata zamknięte w słoikach. Idealne zimą na obiad lub ciepłą kolację.

  • 50 min

Składniki:

  • 2 kg cukinii
    2 kg czerwonej papryki
    1,5 kg pomidorów
    pół szklanki oleju
    łyżka soli
    łyżka słodkiej papryki (lub pół na pół z ostrą)
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Leczo zamknięte w słoikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w średnią kostkę. Wrzucamy do największego garnka. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.

    Paprykę dokładnie myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i również kroimy w średnią kostkę. Dodajemy do pomidorów. Dodajemy olej, łyżkę soli oraz słodką paprykę. Mieszamy i dusimy przez kolejne 15 minut.
  • image-28g0y28 2. Cukinie myjemy, wedle upodobań możemy ją obrać i kroimy w mniejszą kostkę. Wrzucamy do warzyw i chwilę podduszamy.

    Przekładamy do wyparzonych słoików. Dobrze zakręcamy i pasteryzujemy (gotujemy słoiki ok. 20 minut).
  • 3. U mnie wyszło 7 litrowych słoików + jeden mniejszy praktycznie z samym sokiem

Porady

Do słoików wkładam jedynie same warzywa z odrobiną przypraw, dzięki czemu można je wykorzystać na wiele sposobów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować