Prosty kapuśniak na żeberkach

4.99 (162 ocen)

  • 2 godz.

Chciałabym przedstawić Wam moją wersję na prosty i tradycyjny kapuśniak na żeberkach. Z kiszonej kapusty, ale bez cebuli i skwarków.

  • 2 godz.

Składniki:


  • 0,5kg kiszonej kapusty
    żeberka wieprzowe
    2-3 litry wody
    duża marchew
    pietruszka
    seler
    3 ziemniaki
    sól, pieprz
    4 ziarna ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    odrobina mielonego kminku
    pół łyżeczki majeranku
Wystaw ocenę:

4.99 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Prosty kapuśniak na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W mniejszym garnku gotuje żeberka około godziny.

    Następnie przekładam je do dużego garnka zalewam wodą, dodaję marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziele angielskie i liście laurowe. Warzywa najczęściej wrzucam w całości dopiero pod koniec wyjmuję, kroję i ponownie dodaję do zupy. Po prostu łatwiej i szybciej je wtedy pokroić :)
  • 2. Po jakiś 20 minutach pokrojone ziemniaki, sól, pieprz i kminek. Gdy warzywa są miękkie dodaje kiszoną kapustę, doprawiam majerankiem i gotuję jeszcze przez 20-30minut (tak aby kapusta była miękka).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować