Leczo paprykowo - pomidorowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

A oto kolejny wyśmienity przepis od sąsiadki. Sosik idealnie komponuje się z ryżem lub makaronem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1i 1/2 kg cukinii
    1 kg papryki
    1 kg cebuli

    ZALEWA:
    1 szklanka cukru
    1 szklanka octu
    1 szklanka oleju
    pieprz do smaku
    ziele angielskie (~5szt)
    liść laurowy (~5szt)
    gorczyca (~1 łyżeczka)

    Przecier z pomidorów:
    3-4 kg pomidorów
    do smaku: cukier, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Leczo paprykowo - pomidorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie, paprykę i cebule obrać i pokroić w kostkę (każde warzywo przełożyć do osobnych misek). Warzywa w tych miskach nasalamy i zostawiamy na 20 min do 2godz. Potem odcisnąć sok.

    Przecier z pomidorów:
    obrane ze skórki pomidory zmiksuj, wrzuć do garnka, zagotuj. Przełóż na sitko, przetrzyj i jeszcze raz zagotuj w garnku. Przypraw do smaku.
  • 2. Składniki na zalewę zagotowujemy.

  • 3. Do garnka wlać przecier pomidorowy lub przecier z 3-4kg pomidorów ( tylko niewiem ile się go daje bo ja robiłam z pomidorów ), wrzucić odciśniętą cebulę, po chwili paprykę, po ok. 5min cukinię (cukinia idzie na samym końcu bo ona się szybko gotuje). Wlać gorącą zalewę, gotować do miękkości warzyw. Można jeszcze doprawić do smaku. Gorące nakładamy do słoików i odwracamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy!

Porady

Przecier z domowych pomidorów można zrobić dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować