Smaczna jednogarnkowa potrawa. Nie jest zbyt pracochłonna, a gdy się już pojawi w kuchni, to jest po prostu co pojeść.Polecam!
20 min
Składniki:
1400 g cukinii (najlepsza zielona w paski)
ok. 1500 g papryki kolorowej
300g cebuli
500g kiełbasy zwyczajnej
½ szklanki oleju
ok. 600 g pomidorów
2 - 3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, majeranek, cukier do smaku
1.Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
2.Pomidory myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, rozgotowujemy i przecieramy.
3.W rondlu lub garnku z grubym dnem wlewamy olej (trochę zostawiamy do cukinii) i rozgrzewamy.
4.Cebulę kroimy w dość grubą kostkę, wrzucamy na olej i podduszamy do zeszklenia, mieszając od czasu do czasu.
5.Dajemy paprykę i dalej dusimy pod pokrywką do miękkości, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas.
6.Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podduszamy w oddzielnym rondelku na pozostałym oleju, mieszamy. Gdy zmięknie wlewamy przecier pomidorowy i dalej podduszamy.
7.Z kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Dajemy do papryki z cebulą i w dalszym ciągu dusimy pod pokrywką ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas.
8.Wsiewamy za pomocą sitka mąkę, stale mieszając. Gdy mąka zeszkli się, wlewamy przecier z cukinią i mieszając od czasu do czasu gotujemy jeszcze ok. 8 minut.
9.Pod koniec gotowania dajemy 1 -2 łyżki majeranku, sól, cukier, pieprz do smaku.
Komentarze