• 20 min

Smaczna jednogarnkowa potrawa. Nie jest zbyt pracochłonna, a gdy się już pojawi w kuchni, to jest po prostu co pojeść.Polecam!

  • 20 min

Składniki:

  • 1400 g cukinii (najlepsza zielona w paski)
    ok. 1500 g papryki kolorowej
    300g cebuli
    500g kiełbasy zwyczajnej
    ½ szklanki oleju
    ok. 600 g pomidorów
    2 - 3 łyżki mąki pszennej
    sól, pieprz, majeranek, cukier do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny Przekąski

Leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
  • 2. Pomidory myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, rozgotowujemy i przecieramy.
  • 3. W rondlu lub garnku z grubym dnem wlewamy olej (trochę zostawiamy do cukinii) i rozgrzewamy.
  • 4. Cebulę kroimy w dość grubą kostkę, wrzucamy na olej i podduszamy do zeszklenia, mieszając od czasu do czasu.
  • 5. Dajemy paprykę i dalej dusimy pod pokrywką do miękkości, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas.
  • 6. Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podduszamy w oddzielnym rondelku na pozostałym oleju, mieszamy. Gdy zmięknie wlewamy przecier pomidorowy i dalej podduszamy.
  • 7. Z kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Dajemy do papryki z cebulą i w dalszym ciągu dusimy pod pokrywką ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas.
  • 8. Wsiewamy za pomocą sitka mąkę, stale mieszając. Gdy mąka zeszkli się, wlewamy przecier z cukinią i mieszając od czasu do czasu gotujemy jeszcze ok. 8 minut.
  • 9. Pod koniec gotowania dajemy 1 -2 łyżki majeranku, sól, cukier, pieprz do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Papryka Warzywa Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować