Pesto z serem lazur

0 (0 ocen)

  • 20 min

Dzisiaj zapraszam na intensywne i bardzo aromatyczne pesto o zdecydowanej, lekko grzybowej nucie sera Lazur. Całość dodatkowo podkreśla aromat świeżej bazylii i czosnku. Pesto idealnie komponuje się z makaronem, ale może być wykorzystane także jako smarowidło do kanapek lub dodatek do ryb i wędlin.

  • 20 min

Składniki:

  • - 2 drzewka bazylii
    - 60 g błękitnego sera Lazur
    - 60 g orzechów włoskich
    - 3 ząbki czosnku
    - 150 ml oliwy z oliwek
    - świeżo mielony pieprz
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pesto z serem lazur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser Lazur ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni do momentu, aż zaczną wydzielać piękny, orzechowy aromat. Orzechy studzimy i rozbijamy delikatnie w moździerzu.

    Oczyszczone listki bazylii przekładamy do rozdrabniacza wraz z 3 ząbkami czosnki oraz częścią oliwy z oliwek i chwilę miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia. Następnie dodajemy rozbite orzechy, starty Lazur oraz dolewamy pozostałą część oliwy i miksujemy dla właściwego połączenia wszystkich składników. Całość doprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
  • 2. Gotowe pesto najlepiej komponuje się z makaronem ugotowanym al dente, ale możemy serwować je także z ryżem lub kaszą jaglaną. W wersji zimnej pesto będzie doskonałym smarowidłem do chleba lub dodatkiem do jajek i wędlin. Na ciepło świetnie podkreśla także smak ryb.

    Wersję makaronową możemy dodatkowo wzbogacić posypując wierzch dania startym Lazurem. Gwarantuję aromatyczny i intensywny w smaku obiad, który rozpieści kubki smakowe pasjonatów wyrazistej kuchni :D Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować