Łazanki z pieczarkami i cukinią

4.98 (164 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Łazanki kojarzą się głównie z potrawą wigilijną. Okazuje się, że łazanki możemy jeść cały rok. Proponuję przygotowanie ich z pieczarkami i cukinią.

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • 250g makaronu łazanki,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 1 duża cebula,
    • 250g pieczarek,
    • 500g cukinii,
    • ½ łyżeczki oregano,
    • Olej do smażenia (około 2-3 łyżki),
    • Sól,
    • Pieprz,
Wystaw ocenę:

4.98 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Łazanki

Łazanki z pieczarkami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki i cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
    Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i smażymy ją kilka minut aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy czosnek.
  • 2 2. Następnie dodajemy pieczarki. Smażymy razem około 5 minut aż cała woda z grzybów wyparuję.
  • 3 3. Kolejno dodajemy cukinię i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut. Cukinia po tym czasie powinna zmięknąć, ale nie powinna się rozpadać. Zawartość patelni doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
  • 4 4. Zmniejszamy ogień na najmniejszy. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy do połączenia. Podgrzewamy razem 2-3 minuty.. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Grzyby Makaron Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować