LAZANIA al FORNO

0 (0 ocen)

Zapach tak przygotowanej lazanii rozchodzi się po całym mieszkaniu,nie sposób się oprzeć,by nie jeść.Na pewno zachwyci nie tylko domowników.

Składniki:


  • 80 dkg.. chude mięso wieprzowe mielone
    1 łyżka oleju
    1/2 szk. czerwone wytrawne wino
    sól,pieprz, przyprawa uniwersalna do smaku

    SOS

    1 średnia marchew
    1 średnia cebula
    1/2 główki czosnku
    1 łyżeczka oregano / najlepiej świeże/
    1 łyżeczka bazylii / najlepiej świeża/
    2 słoiki pomidorów pasteryzowanych .
    1 łyżka startego korzenia selera lub kilka listków.
    sól,pieprz do smaku.

    Ponadto przygotować
    200 ml. słodkiej śmietany 18%
    20 dkg. żółtego sera startego na grubych oczkach
    1 opakowanie makaronu do lazanii
    sól,pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lazania al forno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • lazania 1. Na patelni rozgrzać olej,włożyć mięso i usmażyć dość mocno podlewając winem,przyprawić do smaku,mięso zdjąć z patelni.
  • lazania 2. PRZYGOTOWAĆ SOS.
    Marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych
    oczkach,czosnek,cebulę na mniejsze kawałki.
  • lazania 3. Na tłuszczu ze
    smażenia mięsa zeszklić warzywa,dodać pomidory bez
    zalewy,smażyć około 10 min,wsypać przyprawy,doprawić do
    smaku
    solą,pieprzem,przestudzić
  • lazania 4. Zmiksować lub rozdrobnić blenderem na gładki sos.
  • lazania 5. Tak przygotowanym sosem zalać usmażone mięso,wymieszać i zagotować.Do sosu tego nie powinno się dodawać żadnych sztucznych
    produktów jak np. keczup,ocet,gdyż zmienia to smak potrawy.
  • lazania 6. Makaron ugotować w/g przepisu na opakowaniu,przestudzić i
    rozdzielić płaty.W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę
    sosu z mięsem,wlać część śmietany,przemieszać,przyprawić
    solą,pieprzem,
  • lazania 7. Przykryć makaronem,ponownie włożyć
    sos,śmietanę,przyprawić solą,pieprzem,posypać częścią
    żółtego sera./ do każdej warstwy z sosem należy wlewać
    śmietanę,przyprawiać solą i pieprzem/.
  • lazania 8. Układanie warstw zawsze zaczynać sosem a kończyć serem.

    Lazania warstwy

    1. sos,śmietana,sól,pieprz
    2. makaron
    3. sos,śmietana,sól,pieprz
    4. starty ser na grubych oczkach
    5. makaron
    6. sos,śmietana,sól,pieprz
    7. starty ser na grubych oczkach.
  • lazania 9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250C i piec 20-30 minut .

Porady

Lazanię można przygotować w dwóch naczyniach,zależnie od ich wielkości.Ser na górnej warstwie lazanii musi być lekko przypieczony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować