SARDYNKI ZAPIEKANE w PIECU (SARDINE GRATINATE al FORNO)

4.49 (182 ocen)

  • 45 min

Sardynki, choć małe i niepozorne ;) należą do jednych z najzdrowszych ryb , zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, powinno się je jadać jak najczęściej.

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g świeżych sardynek/sardeli
    2 garci czerstwego chleba (lub bułki tartej)
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki natki pietruszki
    1 cytryna
    oliwa z oliwek
    sól
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Sardynki zapiekane w piecu (sardine gratinate al forno) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyczyścić sardynki. Odciąć nożyczkami główki, wypatroszyć i wyciągnąć kręgosłup (jeśli dobrze odchodzi od mięsa, jeśli nie zostawić). Dobrze wypłukać pod bierzącą wodą.
  • 2. Rozkruszyć czerstwy chleb, dodać posiekaną natkę pietruszki, ok.4 łyżek oliwy z oliwek i szczyptę soli. Cytrynę pokroić na plasterki lub ćwiarki, czosnek przekroić na pół.
  • image-1r09ks0 3. Na dużej blaszce rozłożyć papier do pieczenia, lekko posmarować go oliwą, a następnie poukładać sardynki i posypać chlebem. Na górę poukładać kawałeczki cytryny i czosnek, skropić lekko oliwą.
  • 4. Piec w piekarniku nagrzanym 180˚C przez ok 20/30 min. (można użyć funkcji grilla, żeby chleb ładnie się przypiekł i był chrupiący). Podawać gorące z pieczywem.
    Buon appetito!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerstwy chleb Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować