Sardynki, choć małe i niepozorne ;) należą do jednych z najzdrowszych ryb , zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, powinno się je jadać jak najczęściej.
45 min
Składniki:
500 g świeżych sardynek/sardeli
2 garci czerstwego chleba (lub bułki tartej)
2 ząbki czosnku
2 łyżki natki pietruszki
1 cytryna
oliwa z oliwek
sól
Sardynki zapiekane w piecu (sardine gratinate al forno) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wyczyścić sardynki. Odciąć nożyczkami główki, wypatroszyć i wyciągnąć kręgosłup (jeśli dobrze odchodzi od mięsa, jeśli nie zostawić). Dobrze wypłukać pod bierzącą wodą.
2.Rozkruszyć czerstwy chleb, dodać posiekaną natkę pietruszki, ok.4 łyżek oliwy z oliwek i szczyptę soli. Cytrynę pokroić na plasterki lub ćwiarki, czosnek przekroić na pół.
3.Na dużej blaszce rozłożyć papier do pieczenia, lekko posmarować go oliwą, a następnie poukładać sardynki i posypać chlebem. Na górę poukładać kawałeczki cytryny i czosnek, skropić lekko oliwą.
4.Piec w piekarniku nagrzanym 180˚C przez ok 20/30 min. (można użyć funkcji grilla, żeby chleb ładnie się przypiekł i był chrupiący). Podawać gorące z pieczywem.
Buon appetito!!!
Komentarze