Lazania brokułowa

4.5 (155 ocen)

  • 60 min

Lazania wegetariańska - dietetyczna alternatywa po Świętach .

  • 60 min

Składniki:

  • 1 brokuł ( świeży lub mrożony )
    2 łyżki śmietany 18 % ( kwaśna )
    1 szklanka mleka
    1 łyżka mąki ( kopiata)
    1 łyżka masła ( kopiata )
    ser żółty tarty lub w plastrach
    sól , pieprz ,cukier i gałka muszkatołowa
    12 płatów makaronu lazanii ( rodzaj nie wymagający gotowania )
    tłuszcz do blaszki ( margaryna lub masło )
    zioła prowansalskie
    chilli w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lazania brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Robimy mus brokułowy. 1. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie ze szczyptą cukru do miękkości . Odsączamy i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków . Dodajemy śmietanę , chwile podgrzewamy mieszając . Doprawiamy solą , pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
  • Robimy beszamel. 2. Roztapiamy masło i dodajemy mąkę . Chwilkę mieszamy i wlewamy zimne mleko . Mieszamy aby nie powstały grudki . Doprawiamy solą ,pieprzem i gałką muszkatołową. W razie potrzeby dolewamy mleka , aby sos nie był za gęsty .Beszamel gotowy.
  • Układamy zapiekankę. 3. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układamy 3 płaty lazanii , smarujemy musem brokułowym i polewamy beszamelem .Kładziemy ponownie płaty i powtarzamy czynność . Na ostatnia warstwę lazanii nalewamy beszamel , wykładamy ser żółty i posypujemy ziołami prowansalskimi oraz szczyptą chilli .
  • Lazania gotowa . 4. Zapiekamy do uzyskania złotego koloru .

Porady

Jeżeli do sosu beszamel dodamy koperek to uzyskamy sos koperkowy itd ( chrzan , miód , musztarda , łosoś wędzony ) . Jest to wspaniała baza to tworzenia sosów które są aksamitne i nigdy nie mają grudek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować