DOMOWA LAZANIA

4.5 (158 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Dwie wersje lazanii. 1/z domowym makaronem,2/ z gotowymi płatami makaronu.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • LAZANIA I wersja:

    nadzienie:
    0,5 kg mielonego mięsa
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1 mała puszka pomidorów
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    oregano, pieprz, sól

    makaron:
    35 dkg mąki
    1 jajka
    Ok.3/4 szklani wody
    szczypta.soli

    Sos beszamelowy:
    1/2 masło
    mąki ok.7 dkg.
    mleka ok.0,5 l.
    1 śmietana do sosów(1 szklanka)
    1 żółtko
    Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

    Ponadto potrzeba:
    30 dkg twardego sera
    ==============================

    LAZANIA II wersja:
    (w 2 blaszkach 24x31 i 30x25)

    -1 op. makaronu w płatach-500 g.

    farsz mięsny:
    -1,5 kg. mięsa mielonego z szynki
    -trochę oleju do smażenia
    -5 średnich cebul
    -5 ząbków czosnku
    -1 puszka całych pomidorów-400 g.
    -2 łyżki przecieru pomidorowego
    sól, pieprz, oregano, bazylia,zioła prowansalskie,

    sos beszamelowy:
    -200 g. masła
    -100 g. mąki
    -1/2 l. mleka
    -2 żółtka
    -1 śmietana 18 %-250 ml.
    sól, pieprz,szczypta chili w proszku,

    oraz twardy ser- 300 g.(ja miałam tylko 150 g.w plasterkach)
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowa lazania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części. Wałkować na wielkość naczynia.
    2.Poszatkowaną cebulę zeszklić na oleju. Dodać mięso, podsmażyć. Dodać rozgnieciony czosnek, pomidory z puszki, przecier i przyprawy. Chwilę dusić.
    3.Masło roztopić, wsypać mąkę i energicznie rozmieszać trzepaczką. Dolewać mleko i mieszać. Rozmieszać żółtka ze śmietana,wlać do sosu, wymieszać. Sos przyprawić, zagotować i odstawić.
    4.Naczynie natłuścić, ułożyć płat ciasta. Na niego chochelkę sosu i rozsmarować. Na sos rozsypać 1/4 masę mięsnej. Posypać 1/4 startego serem i położyć następny płat ciasta. Postępować z następnymi warstwami tak samo. Na samej górze rozsmarować resztą sosu beszamelowego. Piec w 200 stopniach ok.40 minut Pokroić na części. Łopatką wyłożyć na talerz i polać keczupem.
  • gotowanie makaronu 2. II wersja:
    ciasto:
    Pojedyncze płaty makaronu, podgotować ok. 1 minut z każdej strony.
  • ugotowany makaron 3. Układać na tacce, lub blaszce, przekładając folią spożywczą, żeby się nie przykleiły.
  • smażenie mięsa 4. W rondlu na oleju, podsmażyć na złoto, pokrojoną cebulę. Dodać mięso i smażyć z 20 min.
  • usuwanie tłuszczu 5. Z mięsa wybrać tłuszcz.
  • rozgniatanie pomidorów 6. Pomidory z puszki rozgnieść.
  • farsz 7. Dodać do mięsa,sos pomidorowy,przecier,rozgnieciony czosnek, przyprawić, zagotować i odstawić.
  • gotowanie mąki z masłem 8. Masło roztopić, wsypać mąkę i energicznie rozmieszać trzepaczką.
  • gotowy sos 9. Dolewać mleko i mieszać. Rozmieszać żółtka ze śmietana,wlać do sosu, wymieszać. Sos przyprawić, zagotować i odstawić.
  • układanie płat makaronu 10. Płaty makaronu ułożyć w wysmarowanych blaszkach.
  • warstwa sosu 11. Polać po 1/6 na każdą blaszkę sosu.
  • makaron i sos 12. Przykryć makaronem, posmarować sosem.
  • warstwa farszu i sera 13. Na sos, wyłożyć po 1/4 farszu mięsnego.Ułożyć ser w plasterkach, albo utarty.
  • farsz 14. Wyłożyć resztę farszu.
  • przed pieczeniem 15. Ułożyć makaron i posmarować sosem.
  • po upieczeniu 16. Piec w 175 stopniach ok. 45 minut
  • danie 17. Podawać polane keczupem.

Porady

Przepis do wersji I wykorzystałam z linku: http://www.youtube.com/watch?v=fIYKeQGgQKA II wersja, moja inspiracja.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przecier pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować