Lazania - Lasagne

4.45 (144 ocen)

  • 60 min

Włoska klasyka -buon appetito .

  • 60 min

Składniki:

  • 1 opakowanie płatów lazanii ( kupiłem w Biedronce świeże za 1,99 w promocji - ale mogą być też suche )
    1/2 kg mięsa mielonego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    szczypta oregano
    10 dag startego żółtego sera
    1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
    6 łyżek keczupu
    3 łyżki oleju
    sól ,pieprz ,chili ,vegeta
    szczypta cukru
    Sos beszamelowy :
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    ok. 1/2 litra mleka
    sól ,pieprz i gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.45 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lazania - lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażymy mięso mielone . 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso , dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę . Dodajemy przecier , keczup , zioła prowansalskie i doprawiamy solą ,pieprzem , chili ,vegetą oraz szczyptą cukru .Dusimy do miękkości mięsa .
  • Robimy beszamel. 2. Robimy białą zasmażkę z masła i mąki . Wlewamy szklankę mleka i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki . Doprawiamy solą ,pieprzem oraz gałką muszkatołową . Wlewamy ponownie mleko i mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji . Sos ma być bardziej gęsty niż ciasto naleśnikowe .
  • Układamy poszczególne warstwy. 3. Blaszkę o wymiarach płatów lazanii , smarujemy olejem i układamy pierwszy płat .
  • Polewamy beszamelem. 4. Na pierwszy płat nakładamy sos mięsny i polewamy beszamelem .Układamy drugi płat lekko dociskając i ponownie polewamy sosami . Czynność powtarzamy do wyczerpania składników .
  • Posypujemy tartym serem. 5. Ostatni płat lazanii polewamy tylko beszamelem i posypujemy startym serem oraz oregano .Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 30 minut . W połowie pieczenia ściągamy folię aby ser ładnie się przyrumienił .
  • Smacznego :) 6. Lazanię można podawać z ulubioną surówką .

Porady

Najlepiej kupować na lazanię płaty świeże lub suche ,ale takie których już nie trzeba gotować . Lazanię kroimy w foremce i wyjmujemy przy pomocy dwóch łopatek kuchennych .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.42 (208 ocen)

Lasagne

To może cię zainteresować