Chleb z płatkami owsianymi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Jest to przepis, który wędruje z rąk do rąk i jest rozpowszechniony na całym Podbeskidziu, łatwy do wykonania i bardzo smaczny.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 6 dag drożdży
    1 kg mąki pszennej typ 650 (ja użyłam wrocławskiej)
    1 szklanka mąki razowej pszennej
    1 łyżka soli
    7 łyżek płatków owsianych
    3 łyżki oleju
    1 litr ciepłej wody
    1 i 1/2 łyżki cukru
    garść siemienia lnianego,
    garść słonecznika
    garść pestek dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże, cukier i płatki owsiane zalać litrem wody i zostawić na 15 minut.
  • 2. Mąkę, sól i resztę składników dodać do namoczonych płatków owsianych i wymieszać. Chwilę wyrobić i przełożyć do 2 keksówek o wym.28x9 cm. Pozostawić w ciepłym miejscu pod ściereczką aż ciasto podwoi swoją objętość. Nakłuć patyczkiem i włożyć do nagrzanego pieca. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posmarować wodą i przykryć ściereczką.

Porady

Oryginalny przepis trochę zmodyfikowałam przez dodanie mąki razowej pszennej, w razie zbyt gęstego ciasta trzeba dolać wody. Do każdego rodzaju chleba dodaję 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, dzięki czemu pieczywo nie rozsypuje się.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować