Puszysta drożdżówka z jabłkiem szara reneta i posypką migdałową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.do misy robota wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, mąki, 1/4 szklanki mleka ciepłego i wymieszać, odstawić na 30 minut aby zaczyn podrósł
2.do zaczynu wsypać mąkę, cukier, sół, cukier waniliowy, wbić jajka i składniki wyrabiać, w trakcie wlać mleko z rozpuszczoną palmą i wyrabiać z 7 minut, misę przykryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia ciasta na 1 godzinę w ciepłym miejscu
3.w tym czasie z jabłek wydrążyć gniazdo nasienne, obrać ze skórki, pokroić na dość cienkie pół talarki, wymieszać z cukrem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, aromatem pomarańczowym, budyniem
4.blacha 34x24 cm z odejmowanym rantem lub zwykła - blachę posmarować cienko olejem, wyłożyć papierem do pieczenia, w blasze rozsmarować wyrosnięte ciasto, na ciasto wysypać jabłka
5.na jabłkach rozsypać migdały tarte, piec w nagrzanym piekarniku 190 C na 2 poziomie około 60 minut, do suchego patyczka, pod koniec pieczenia ciasto nakryłam folią srebrną by nie przypaliły się mocno migdały, ciasto wyjąć z blachy jak wystygnie
Komentarze