FARSZ:
150 g nutelli
3/4 szklanki kaszy manny
łyżeczka kakao
pół szklanki wiórek kokosowych
2 łyżeczki śmietany (dałam 3, bo masa wyszła u mnie zbyt gęsta i sucha)
Kruche kwiatuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miksujemy miękką margarynę z cukrem, solą i aromatem. Kiedy masa nabierze jasnego koloru, dodajemy jajka. Następnie wyłączamy mikser, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i zagniatamy wszystko ręką. Odstawiamy gotową masę do lodówki, aby się schłodziła.
2.Gdy ciasto się chłodzi mamy czas na zrobienie farszu. Mieszamy mannę z kakao i nutellą oraz śmietaną. Na koniec dodajemy kokos. Masa musi mieć odpowiednią konstencję, aby można było ulepić z niej kuleczki, dlatego jeśli wyjdzie zbyt sucha należy dodać do niej trochę więcej śmietany.
3.Ciasto wyciągamy z lodówki rozwałkowujemy i wycinamy kółka za pomocą filiżanki lub małej miseczki (szklanka będzie miała zbyt małą średnicę). Na każde koło nakładamy ulepioną kuleczkę z farszu i zlepiamy brzegi formułując z ciasta kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy ręką lub za pomocą wałka.
4.Nacinamy za pomocą nożyka brzegi spłaszczonych kuleczek w sposób pokazany na rysunku obok, a następnie każde nacięcie ostrożnie wyginamy w bok, tak aby widoczny stał się farsz. Jeśli zostanie trochę ciasta, można ulepić małe kuleczki i ułożyć je na środku każdego kwiatuszka.
5.Pieczemy ciastka w 200 stopniach przez około 15 minut.
Komentarze