kwiatowa łączka

4.5 (186 ocen)

  • 2 min

Torcik zrobiłam tacie na urodziny, sprawił mu wielką radość kiedy go zobaczył i nie chciał zjeść żeby go nie popsuć:)

  • 2 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1.5 szkl mąki pszennej
    0,5 mąki ziemniaczanej
    1 szkl cukru pudru
    8 jaja
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    krem:
    śmietana kremówka 36%
    0.5 szkl cukru pudru
    ozdoby z lukru:
    70 ml wody
    3 łyżeczki żelatyny
    50 gram glukozy
    800 gram cukru pudru
    barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Kwiatowa łączka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywną masę tak żeby można było miskę przekręcić do góry dnem i nic z niej nie wypadnie. następnie w innej misce ubijamy żółtka z cukrem pudrem, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia ubijamy. Na koniec dodajemy białka i wszystko starannie mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy obłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 min w 160 st. C bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto musi wystygnąć po czym zimne kroimy na 3 części.
  • 2. Krem:
    Zimną prosto wyjętą z lodówki śmietankę ubijamy na sztywno na koniec delikatnie dodajemy cukier puder ważne żeby nie miał grudek, Ciasta nie musimy nasączać ponieważ śmietanka sprawi że będzie ono idealnie wilgotne. tak przygotowaną masą przekładamy ciasto i smarujemy jego górę oraz boki
  • 3. Ozdoby z masy cukierniczej:
    Wrzącą wodę wlewamy do szklanki dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy żeby żelatyna dokładnie się rozpuściła, następnie dodajemy glukozę i również dokładnie mieszamy. Na stolnicę wysypujemy opakowanie cukru pudru robimy dołek powoli wlewamy masę z szklanki i łyżką mieszamy z cukrem pudrem. Kiedy masa będzie na tyle gęsta dokładnie wygniatamy ciasto i dodajemy barwniki spożywcze po troszeczku wykałaczką. od tego momentu dekorowanie ciasta zależy od naszej fantazji.

Porady

Dobra rada jeżeli chcemy rozwałkować masę cukiernicą należy blat na którym będziemy wałkować i wierzch masy polać olejem roślinnym. Masa nie będzie się przyklejać a kwiatuszki będą się ładnie błyszczeć

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować