Babka „zajęcza łączka”

  • wyświetlono: 381 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Babka szpinakowa z zajączkiem niespodzianką w środku, to idealny pomysł na Wielkanocny deser. Tak przygotowana nie wymaga dużej dekoracji, bo po rozkrojeniu i tak zdobi świąteczny stół. Gorąco polecam taki kulinarny eksperyment.

Jaga85
  • 18 porcje
  • 150min
  • Trudny

Składniki

Forma na babkę o wymiarach 24 x 10 cm
Ciasto jasne:
• 200 gram masła,
• 200 gram cukru pudru,
• 4 jajka,
• 250 gram mąki tortowej,
• 50 gram mąki ziemniaczanej,
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 1 cukier waniliowy,
• 4 łyżki mleka,
Ciasto szpinakowe:
• 4 jajka,
• 450 gram mrożonego szpinaku (rozdrobnionego),
• 1,5 szklanki mąki tortowej,
• 1 szklanka mąki krupczatki,
• 1 szklanka oleju,
• 2 zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia,
• 220 gram cukru
Dekoracja:
• 150 gram białej czekolady,
• 5 łyżek śmietanki 30%,
• Jajka czekoladowe w kolorowym lukrze,
• Świeże kwiaty

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Babka „zajęcza łączka”

  • łączenie składników ciasta1. CIASTO JASNE:Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do utartego dodajemy stopniowo jajka. Dokładnie zmiksowaną masę łączymy z sypkimi składnikami oraz mlekiem. Całość ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
  • przed pieczeniem2. Gotowe wykładamy do przygotowanej formy. Babkę pieczemy około 50 minut w 180°C do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.
  • miksowanie szpinaku3. CIASTO SZPINAKOWE: Szpinak rozmrażamy. Rozmrożony odciskamy z nadmiaru płynu. Tak przygotowany miksujemy z olejem.
  • łączenie składników ciasta4. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy wsypujemy mąkę tortową, krupczatkę, proszek do pieczenia oraz dodajemy szpinak z olejem. Całość miksujemy do uzyskania ciasta o jednolitym, zielonym kolorze.
  • wycinanie5. Jedną czwartą ciasta szpinakowego wykładamy na spód blaszki (tej samej w której było pieczone ciasto jasne).
    Ciasto jasne kroimy w plastry około 1,5 cm. Z każdej otrzymanej porcji wycinamy zajączka.
  • układanie zajączków6. Wycięte zajączki układamy gęsto koło siebie, wzdłuż blaszki na szpinakowym cieście.
  • przed pieczeniem7. Tak ułożone zalewamy pozostałym ciastem. Ciasto powinno zakrywać zajączki.
    Tak przygotowane wkładamy na nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy około 60 minut w 180°C. Upieczone studzimy i dekorujemy.
    DEKORACJA: W ciepłej śmietance rozpuszczamy czekoladę. Płynną polewamy wierzch naszej babki. Dodatkowo na czekoladę wykładamy jajeczka. Przed podaniem babkę dekorujemy kwiatami. Gotowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szpinakWielkanocbabka
 

Komentarze

Podobne przepisy

babka piaskowa

Dodane przez: mariola1972

Babka piaskowa

babka zawsze sie udaje jest pyszna

babka zebra

Dodane przez: babka w formie

babka zebra

Łatwa w przygotowaniu, dobrze wygląda...

Babka Snickers

Dodane przez: smak i uczucie

Babka Snickers

Babka snickers jest przepyszna,...

Wielkanoc

Dodane przez: zuzanna31

Babka wielkanocna

Tradycyjna babka na Święta Wielkanocne,...

babka jogurtowa

Dodane przez: izaa_a

babka jogurtowa

babka jest przepyszna, jedna z...

Babka budyniowa

Dodane przez: JulkaTomeczek

Babka budyniowa

Bardzo prosta w przygotowaniu babka....