Torcik dla artusia

0 (0 ocen)

Zrobiłam go mojemu mężowi w dniu jego urodzin

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szkl mąki pszennej
    0,5 szkl maki ziemniaczanej
    1 szkl cukru pudru
    6 jaj
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa śmietanowa:
    1 litr śmietanki tortowej 36%
    3/4 szkl wody (wrzątku)
    Cukier puder
    2 łyżeczki żelatyny

Torcik dla artusia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wykonujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie do żółtek dodajemy cukier puder i robimy kogiel-mogiel. Później na niskich obrotach dodajemy obydwie mąki i proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. na samym końcu dodajemy białka i mieszamy na jednolitą masę. wlewamy do tortownicy i pieczemy 150^c ok 35 min
  • 2. Krem:
    Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. W 3/4 szkl. wody rozpuszczamy żelatynę i jak dobrze wystygnie dodajemy do masy. przekładamy nią tort i dekorujemy ciasto

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy