Rabatka kwiatowa - tort

  • wyświetlono: 581 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Tort jest idealnym prezentem dla wielbicieli słodyczy i kwiatów :) Jego egzotyczny smak zawdzięczamy zielonemu biszkoptowi z dodatkiem skórki cytrynowej. Takie połączenie na pewno przypadnie do gustu niejednemu łasuchowi :)

edyta-eb3
  • 300min

Składniki

BISZKOPT:
- 5 jajek
- 1/3 szklanki oleju
- 200g szpinaku (rozmrożonego)
- 200 g cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 130g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny


MASA ŚMIETANOWA:
- 200g mascarpone
- 300g kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru



MASA OWOCOWA:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie (850ml)
- 200 ml syropu z brzoskwiń
- 3 owoce kiwi
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki likieru brzoskwiniowego



DODATKOWO:
- paluszki naturalne (bez soli)
- zielony lukier
- kolorowe stokrotki i listki (z opłatka)
- ciasteczka – rurki
- dżem brzoskwiniowy/kiwi do posmarowania boków tortu

Sposób przygotowania przepisu:

Rabatka kwiatowa - tort

  • 1. Szpinak odcedzamy na sitku, przyciskając go łyżką.
    W misce ubijamy białka z 50g cukru, aż do powstania sztywnej piany.
    W osobnym naczyniu ucieramy żółtka ze 100g cukru i skórką cytrynową. Dodajemy olej i szpinak. Delikatnie miksujemy. Mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Wsypujemy do zielonej masy i po woli miksujemy.
    Ubite białka łączymy z ciastem i delikatnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko samo dno). Pieczemy przez ok. 50 min. Wystudzony biszkopt kroimy na pół tak, aby powstały dwa blaty. Dolną część umieszczamy w tortownicy.
  • 2. Brzoskwinie odsączamy na sicie. Odlewamy 200 ml syropu. Kiwi obieramy i kroimy na kawałki. Tak samo postępujemy z brzoskwiniami. Syrop brzoskwiniowy i likier wlewamy do garnka. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozprowadzamy ją w płynie. Wymieszane składniki podgrzewamy i mieszamy do zagotowania (tak jak kisiel). Na koniec dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Po tym czasie wykładamy masę na biszkopt i pozostawiamy do stężenia.
  • 3. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Łączymy z serkiem mascarpone. Masę wykładamy na owoce. Resztę pozostawiamy do posmarowania wierzchu tortu.
  • 4. Z pozostałego biszkoptu odcinamy skórkę i rozkruszamy miękką część. Zielonym biszkoptem posypujemy masę śmietanową. Dzięki temu utworzymy trawkę.
  • 5. Paluszki zanurzamy w lukrze tak, aby były nim pokryte z każdej strony. Przyklejamy stokrotki i listki. Pozostawiamy do wyschnięcia w pozycji poziomej (np. opierając na dwóch wykałaczkach). Boki tortu smarujemy dżemem i obkładamy rurkami. Gotowe stokrotki wbijamy w trawkę. Ciasto schładzamy w lodówce przez ok. 3h.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadmama_mnie_nauczylalatourodzinybita śmietanatort z owocamikwiatyimieniny

Komentarze

Podobne przepisy

image-0ca695f

Dodane przez: Anitak0610

Tort

Jeśli ktoś lubi mało słodkie torty

tort

Dodane przez: katarzynka455

Tort

Smaczny i łatwy w wykonaniu torcik.

Tort

Dodane przez: czarrna

Tort

Pyszny tort z przepisu mojej Babci...

Tort Szwarcwaldzki

Dodane przez: bogusia82

Tort Szwarcwaldzki

Tort szwarcwaldzki to bardzo smaczny...

Odjazdowy tort

Dodane przez: Didle123

Tort

Tort idealny dla osób które lubią...

tort wojskowy

Dodane przez: ulapitrus

tort

ten tort zrobiłam dla siostrzeńca

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE