Rabatka kwiatowa - tort

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Tort jest idealnym prezentem dla wielbicieli słodyczy i kwiatów :) Jego egzotyczny smak zawdzięczamy zielonemu biszkoptowi z dodatkiem skórki cytrynowej. Takie połączenie na pewno przypadnie do gustu niejednemu łasuchowi :)

  • 5 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - 5 jajek
    - 1/3 szklanki oleju
    - 200g szpinaku (rozmrożonego)
    - 200 g cukru
    - 30 g mąki ziemniaczanej
    - 130g mąki pszennej
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - skórka otarta z 1 cytryny


    MASA ŚMIETANOWA:
    - 200g mascarpone
    - 300g kremówki 36%
    - 3 łyżki cukru pudru



    MASA OWOCOWA:
    - 1 puszka brzoskwiń w syropie (850ml)
    - 200 ml syropu z brzoskwiń
    - 3 owoce kiwi
    - 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki likieru brzoskwiniowego



    DODATKOWO:
    - paluszki naturalne (bez soli)
    - zielony lukier
    - kolorowe stokrotki i listki (z opłatka)
    - ciasteczka – rurki
    - dżem brzoskwiniowy/kiwi do posmarowania boków tortu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort z owocami

Rabatka kwiatowa - tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak odcedzamy na sitku, przyciskając go łyżką.
    W misce ubijamy białka z 50g cukru, aż do powstania sztywnej piany.
    W osobnym naczyniu ucieramy żółtka ze 100g cukru i skórką cytrynową. Dodajemy olej i szpinak. Delikatnie miksujemy. Mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Wsypujemy do zielonej masy i po woli miksujemy.
    Ubite białka łączymy z ciastem i delikatnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko samo dno). Pieczemy przez ok. 50 min. Wystudzony biszkopt kroimy na pół tak, aby powstały dwa blaty. Dolną część umieszczamy w tortownicy.
  • 2. Brzoskwinie odsączamy na sicie. Odlewamy 200 ml syropu. Kiwi obieramy i kroimy na kawałki. Tak samo postępujemy z brzoskwiniami. Syrop brzoskwiniowy i likier wlewamy do garnka. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozprowadzamy ją w płynie. Wymieszane składniki podgrzewamy i mieszamy do zagotowania (tak jak kisiel). Na koniec dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Po tym czasie wykładamy masę na biszkopt i pozostawiamy do stężenia.
  • 3. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Łączymy z serkiem mascarpone. Masę wykładamy na owoce. Resztę pozostawiamy do posmarowania wierzchu tortu.
  • 4. Z pozostałego biszkoptu odcinamy skórkę i rozkruszamy miękką część. Zielonym biszkoptem posypujemy masę śmietanową. Dzięki temu utworzymy trawkę.
  • 5. Paluszki zanurzamy w lukrze tak, aby były nim pokryte z każdej strony. Przyklejamy stokrotki i listki. Pozostawiamy do wyschnięcia w pozycji poziomej (np. opierając na dwóch wykałaczkach). Boki tortu smarujemy dżemem i obkładamy rurkami. Gotowe stokrotki wbijamy w trawkę. Ciasto schładzamy w lodówce przez ok. 3h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować