Tort jest idealnym prezentem dla wielbicieli słodyczy i kwiatów :) Jego egzotyczny smak zawdzięczamy zielonemu biszkoptowi z dodatkiem skórki cytrynowej. Takie połączenie na pewno przypadnie do gustu niejednemu łasuchowi :)
5 godz.
Składniki:
BISZKOPT:
- 5 jajek
- 1/3 szklanki oleju
- 200g szpinaku (rozmrożonego)
- 200 g cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 130g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
Rabatka kwiatowa - tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak odcedzamy na sitku, przyciskając go łyżką.
W misce ubijamy białka z 50g cukru, aż do powstania sztywnej piany.
W osobnym naczyniu ucieramy żółtka ze 100g cukru i skórką cytrynową. Dodajemy olej i szpinak. Delikatnie miksujemy. Mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Wsypujemy do zielonej masy i po woli miksujemy.
Ubite białka łączymy z ciastem i delikatnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko samo dno). Pieczemy przez ok. 50 min. Wystudzony biszkopt kroimy na pół tak, aby powstały dwa blaty. Dolną część umieszczamy w tortownicy.
2.Brzoskwinie odsączamy na sicie. Odlewamy 200 ml syropu. Kiwi obieramy i kroimy na kawałki. Tak samo postępujemy z brzoskwiniami. Syrop brzoskwiniowy i likier wlewamy do garnka. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozprowadzamy ją w płynie. Wymieszane składniki podgrzewamy i mieszamy do zagotowania (tak jak kisiel). Na koniec dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Po tym czasie wykładamy masę na biszkopt i pozostawiamy do stężenia.
3.Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Łączymy z serkiem mascarpone. Masę wykładamy na owoce. Resztę pozostawiamy do posmarowania wierzchu tortu.
4.Z pozostałego biszkoptu odcinamy skórkę i rozkruszamy miękką część. Zielonym biszkoptem posypujemy masę śmietanową. Dzięki temu utworzymy trawkę.
5.Paluszki zanurzamy w lukrze tak, aby były nim pokryte z każdej strony. Przyklejamy stokrotki i listki. Pozostawiamy do wyschnięcia w pozycji poziomej (np. opierając na dwóch wykałaczkach). Boki tortu smarujemy dżemem i obkładamy rurkami. Gotowe stokrotki wbijamy w trawkę. Ciasto schładzamy w lodówce przez ok. 3h.
Komentarze