Kurki w zalewie z dodatkiem papryki

4.5 (152 ocen)

Takie kurki robi moja mama.

Składniki:

  • kurki 1 kg
    papryka 1 szt
    cebula 1 szt
    ocet winny 6% szklanka
    cukier 1/2 szklanki
    liść laurowy 2 szt
    pieprz w ziarenkach 6 szt
    papryka słodka 1 łyżka
    suszony estragon 1,5 łyżki
    sól 1 łyżka
    kwasek cytrynowy szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kurki w zalewie z dodatkiem papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić umyć i osączyć. Paprykę umyć, pokroić w paski, a cebulkę w plasterki. Zagotować 2 szklanki lekko osolonej wody z dodatkiem kwasku cytrynowego. Wrzucić kurki i gotować aż opadną na dno. Dołożyć paprykę i cebulę. Gotować 5 minut. Grzyby i warzywa wyjąć, wywar zagotować z przyprawami i ostudzić. Dodać cukier i sól. Zagotować i wlać ocet. Zalewę przecedzić. Na dnie słoików ułożyć przyprawy, a na nich grzyby z warzywami, zalać zalewą. Słoiki zamknąć i pasteryzować 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować