Kurczę pieczone

5 (189 ocen)

Uwielbiam dobrze doprawionego upieczonego kurczaka z dodatkiem oliwy z oliwek. I co najlepsze – chrupiąca skórka. Idealne z sałatką obiadową i młodymi ziemniaczkami.

Składniki:

  • 1 kg kurczaka (u mnie ćwiartki)
    2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
    1 łyżeczka lubczyku
    1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta
    0,5 łyżeczki majeranku
    50 ml oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczę pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ćwiartki z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Dzielimy na dwie części. Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy ze sobą. Każdą część kurczaka nacieramy przyprawami. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 70 minut. Początkowo możemy piec pod przykryciem, pod koniec bez – dla zarumienienia i chrupiącej skórki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować