Gołąbki bez zawijania

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Danie, które zasmakuje każdemu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa mielonego
    1 mała kapusta
    1,5 woreczka ryżu
    4 jajka
    1 cebula biała
    wegeta lub kucharek
    pieprz czarny mielony
    posiekana natka pietruszki
    2 łyżki kaszy manny
    3 jajka
    bułka tarta
    tłuszcz do smażenia
    2 szklanki wody
    kostka bulionowa
    3- 4 łyżki koncentraty pomidorowego
    2 łyżki keczupu
    sól
    pieprz czarny mielony
    bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki bez zawijania 1 1. Kapustę drobniutko szatkujemy, zasypujemy solą i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy zmieloną lub posiekaną drobno cebulkę, następnie ugotowany ryż, kucharka, pieprz do smaku, posiekaną natkę pietruszki i jajka. Wyrabiamy masę mięsną, dodajemy kaszę manną.
  • Gołąbki bez zawijania 2 2. Kapustę odciskamy z soku i dodajemy ją do mięsa. Ponownie wyrabiamy. Z mięsa formujemy podłużne "kotleciki". Tak przygotowane gołąbki bez zawijania panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Gołąbki podajemy z sosem. Ja przygotowuję sos pomidorowy. Zagotowuję 2 szklanki wody z kostką rosołową, dodaję 3- 4 łyżki koncentraty pomidorowego, 2 łyżki keczupu i śmietanę. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, dodaję bazylię.

Porady

Kapustę dobrze jest przygotować( poszatkować) nawet kilka godzin przed przygotowaniem gołąbków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować