Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobniutko szatkujemy, zasypujemy solą i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy zmieloną lub posiekaną drobno cebulkę, następnie ugotowany ryż, kucharka, pieprz do smaku, posiekaną natkę pietruszki i jajka. Wyrabiamy masę mięsną, dodajemy kaszę manną.
2.Kapustę odciskamy z soku i dodajemy ją do mięsa. Ponownie wyrabiamy. Z mięsa formujemy podłużne "kotleciki". Tak przygotowane gołąbki bez zawijania panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Gołąbki podajemy z sosem. Ja przygotowuję sos pomidorowy. Zagotowuję 2 szklanki wody z kostką rosołową, dodaję 3- 4 łyżki koncentraty pomidorowego, 2 łyżki keczupu i śmietanę. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, dodaję bazylię.
Porady
Kapustę dobrze jest przygotować( poszatkować) nawet kilka godzin przed przygotowaniem gołąbków.
Komentarze