Propozycja na aromatyczne, pełne smaków i aromatów danie. Delikatny kurczak w lekko słodkim musie cebulowym, świetnie komponuje się z kaszą Bulgur otuloną pietruszkowym pesto z pestkami dyni.
30 min
Składniki:
- 200 g piersi z kurczaka
- 100 g kaszy Bulgur
MUS CEBULOWY:
- 5 białych cebul
- 250 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 0,5 szklanki kremowego kefiru
- sól i pieprz
PESTO PIETRUSZKOWE:
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czubata łyżka pestek z dyni
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka cukru brzozowego
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek (do smażenia)
Kurczak z musie cebulowym z kaszą bulgur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku przygotowujemy szybkie pesto pietruszkowe, które otuli kaszę Bulgur.
Do naczynia dodajemy posiekany pęczek natki pietruszki, czosnek, pestki dyni, oliwę z oliwek oraz cukier brzozowy i wszystko rozdrabniamy za pomocą blendera. Całość na koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
2.Cebule kroimy i delikatnie rumienimy na oliwie z oliwek.
3.Następnie podsmażoną cebulkę miksujemy wraz z 250 ml bulionu drobiowego na jednolity mus.
4.Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, obsypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i podsmażamy go na oliwie z oliwek.
5.Kiedy kurczak delikatnie się zarumieni, zalewamy go wcześniej przygotowanym musem cebulowym, dodajemy kefir i natkę pietruszki i dusimy wszystko około 10 minut. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem.
Podczas przygotowywania kurczaka, gotujemy kaszę Bulgur w delikatnie osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki oliwy z oliwek.
Gdy kasza się ugotuje, mieszamy ja z wcześniej przygotowanym pietruszkowym pesto.
Komentarze