Kurczak z kaszą gryczaną i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynata: z czosnku, 3/4 szklanki oliwy bądź oleju i jedngo pęczka pietruszki przygotuj marynatę. najlepiej jest wszystkie powyższe składniki zmielić na jednolitą masę w blenderze, doprwa ją szczyptą soli ziołową i pieprzu ziołowego. Marynatą wysmaruj kurczaka i odstaw na 1 godzinę.
2.Farsz: Kasze gryczaną gotujemy od zagotowania 15 min w wodzie z dodatkiem soli ziołowej. Cebulę szkilimy na maśle. Ostudzoną kaszę łączymy z cebulą, 3 startymi jabłkami na grubych oczkach, pozostałą pietruszką, serkiem topionym lekko doprawiamy jarzynką i pieprzem ziolowym. Gotowym farszem nadziewamy kurczaka i związujemy mu nogi nitką.
3.Kurczaka opruszamy z obydwu stron tymiankiem, papryką ostrą i słodką oraz przyprawą do kurczaka. Pozostałe jabłko kroimy w 8-ki i układamy w brytfanie, na jabłkach układamy kurczaka podlewamy szklanką wrzatku i wrzucamy na spód 2 rosołki. Pieczemy w 180* C przez 1 do póltora godziny.
Porady
Kurczaka podczas pieczenia mozna kilka razy polać sosem który się wytworzy a stanie sie soczysty.
Komentarze