opakowanie serka mascarpone
pierś z kurczaka 500 g
makaron ok. 200 g
suszone pomidory w oliwie ok 7 sztuk
suszone pomidorki ( suszone, bez dodatku oliwy itp.)
pesto (domowej roboty-ilość zależna od gustu, u mnie duuużo)
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Kurczak w sosie z mascarpone i pesto z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę bądź olej z suszonych pomidorów. Kurczaka przyprawić solą i pieprzem i usmażyć, pod koniec posypać ziołami. Ściągnąć z patelni do miseczki.
Na tej samej patelni podsmażyć pomidorki, dodać mascarpone i pesto. Jeżeli nasz sos jest za gęsty to można dodać śmietanki. Nie doprawiam, gdyż moje pomidorki były w zalewie z przyprawami, ale wy możecie doprawić węgle gustu: np. sól, pieprz, bazylia, oregano…
Na patelnie dodać kurczaka usmażonego wcześniej i wymieszać. Podawać od razu z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem.
Komentarze