Kurczak w sosie śmietanowo ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka oczyścić i pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać 2 łyżki oleju, 1 łyżeczkę papryki słodkiej oraz szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać i odstawić.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.Czosnek obrać, posiekać bardzo drobno lub przecisnąć przez praskę.
Śmietankę kremówkę wymieszać z kwaśną śmietaną, dodać przyprawy oraz cukier, dokladnie wymieszać.
2.Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić cebulę i czosnek smażyć do czasu aż się zeszklą. Następnie wrzucić kurczaka i smażyć do czasu aż mięso nie będzie surowe. Następnie na patelnię wlać śmietanę z ziołami oraz 100ml gorącej wody, całość wymieszać. Przykryć patelnię i dusić całość przez ok. 20 minut na małym ogniu.
3.W 100 ml ziemnej wody rozpuścić 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, dodać do kurczaka i dokładnie wymieszać, by nie było grudki. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Gotować do czasu aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Podawać, np. z ryżem lub makaronem .
Smacznego!
Komentarze