Kurczak w marynacie czosnkowo-ziołowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-KURCZAKA KROIMY NA KAWAŁKI LUB KUPUJEMY PIERŚ Z KURCZAKA I 2 UDKA
-ROBIMY MARYNATE :
-DO POJEMNIKA PRZECISKAMY CZOSNEK DODAJEMY SÓL,PIEPRZ,PAPRYKĘ,MAJERANEK,LUBCZYK,OLIWĘ
-WKŁADAMY DO NIEJ KURCZAKA MIESZAMY I WKŁADAMY NA NOC DO LODÓWKI
2.-KURCZAKA WKŁADAMY DO PIEKARNIKA RAZEM Z MARYNATĄ
-CZARNĄ HERBATĘ PARZYMY I PODLEWAMY KURCZAKA
-PIECZEMY W TEM .180-200 ST.
-DO PODLEWANIA KURCZAKA UŻYWAMY CZARNEJ HERBATY
-MIĘSO BĘDZIE PIĘKNIE ZARUMIENIONE I WYJDZIE NAM ZŁOCISTY SOS
3.DO WYWARU POWSTAŁEGO Z KURCZAKA DODAJEMY ZASMAŻKE ZROBIONĄ Z MĄKI I ŚMIETANY NA KONIEC SOS DOPRAWIAM PRZYPRAWĄ DO ZUP -MAGI
4.SOSEM MOŻNA POLAĆ KLUSKI,RYŻ LUB KASZĘ
SMACZNEGO:))
Porady
-CZAS WYKONANIA PODANY JEST BEZ MARYNOWANIA
-ILOŚĆ ŚMIETANY I MĄKI JEST PODANA PLUS MINUS ZALEŻY ILE ZROBIMY WYWARU Z KURCZAKA
Komentarze