5 udek kurczaka,
na marynatę:
ok. 6 łyżek oliwy,
sok z połowy dużej cytryny lub jednej małej,
3-4 rodzaje ulubionych ziół do kurczaka- u mnie bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn (ok. 3/4 łyżeczki każdej przyprawy),
łyżeczka granulowanego czosnku,
łyżeczka musztardy,
sól, pieprz
opcjonalnie warzywa do upieczenia razem z kurczakiem (np. ziemniaki, marchewka, seler,por, ząbki czosnku)
Kurczak pieczony w cytrynowo-ziołowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki marynaty połączyć i zalać nią kurczaka. Odstawić na 20 minut. Wyłożyć na blaszkę z pokrojonymi warzywami (wcześniej jarzyny obtoczyć w oliwie i ziołach lub marynacie). Piec w 190 stopniach ok. 50 minut, co jakiś czas smarując mięso pozostałą marynatą.
Komentarze