Kurczak pieczony w cytrynowo-ziołowej marynacie

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszne, soczyste udka w ziołach i soku z cytryny.

  • 50 min

Składniki:

  • 5 udek kurczaka,
    na marynatę:
    ok. 6 łyżek oliwy,
    sok z połowy dużej cytryny lub jednej małej,
    3-4 rodzaje ulubionych ziół do kurczaka- u mnie bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn (ok. 3/4 łyżeczki każdej przyprawy),
    łyżeczka granulowanego czosnku,
    łyżeczka musztardy,
    sól, pieprz

    opcjonalnie warzywa do upieczenia razem z kurczakiem (np. ziemniaki, marchewka, seler,por, ząbki czosnku)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kurczak pieczony w cytrynowo-ziołowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty połączyć i zalać nią kurczaka. Odstawić na 20 minut. Wyłożyć na blaszkę z pokrojonymi warzywami (wcześniej jarzyny obtoczyć w oliwie i ziołach lub marynacie). Piec w 190 stopniach ok. 50 minut, co jakiś czas smarując mięso pozostałą marynatą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Kurczak Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować