Pieczona tilapia z warzywami w marynacie czosnkowo-ziołowej

4.5 (181 ocen)

  • 2 godz.

Ostatnio usłyszałam opinię, że pieczona ryba jest niesmaczna, mdła itd. Ja postanowiłam udowodnić, iż ta opinia jest całkowicie błędna. Zakupiłam rybkę i przyrządziłam ją wg własnego pomysłu. Wyszła przepyszna, aromatyczna, mięsko było bardzo delikatne, nie wysuszone. Mąż zjadł całą rybę !!!

  • 2 godz.

Składniki:


  • cała ryba tilapia
    2 łyżeczki masła
    1 ząbek czosnku
    szczypta bazylii
    szczypta tymianku
    szczypta oregano
    szczypta świeżej lub suszonej natki pietruszki
    kilka kropel soku z cytryny
    sól, pieprz
    2-3 plasterki cukinii
    kilka paseczków papryki
    1-2 plasterki cebuli
    1-2 plasterki pomidora
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z ryb

Pieczona tilapia z warzywami w marynacie czosnkowo-ziołowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło, czosnek, tymianek, bazylię, oregano, sok z cytryny, natkę pietruszki, sól i pieprz dokładnie łączymy ze sobą. Powstaje masło ziołowo-czosnkowe, którym należy wysmarować rybę z zewnątrz i w środku. Odkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
    2. Po tym czasie warzywa wsuwamy w rozcięcie ryby. Rybę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na 20 min. w temp. 180st. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i opiekamy jeszcze 5-10min.
    3. Podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować