Kurczak w majonezie i ketchupie

2.39 (18 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty przepis na pałki kurczaka pieczone w majonezowo-ketchupowej marynacie posypane bułką tartą. Korzystam z niego często, bo lubią go dzieci. Potrzebne składniki zazwyczaj są w lodówce.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 8 pałek z kurczaka
    - 3 łyżki majonezu
    -3 łyżki ketchupu
    - 1 łyżka przyprawy do kurczaka
    - 2 ząbki czosnku
    - sól do smaku
    -2-3 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

2.39 (18 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w majonezie i ketchupie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pałki kurczaka nacieramy zmiażdżonym czosnkiem, solą i przyprawą do kurczaka. Odstawiamy do lodówki, aby kurczak przeszedł przyprawami, na ok. 2 godziny. Majonez mieszamy z ketchupem, smarujemy udka, ponownie wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą). Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. W naczyniu do zapiekania układamy pałki. Smarujemy marynatą, króra z nich spłynęła. Pieczemy na środkowej półce przez ok, 1 godz. i 15 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia posypujemy bułką tartą. W ostatnich minutach pieczenia można włączyć termooobieg, żeby bułka nie rozmiękła za bardzo.

Porady

Czas marynowania kurczaka można skrócić do minimum, jeśli mamy mało czasu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować