Kurczak w cieście francuskim

4.5 (160 ocen)

  • 30 min

To danie sprawdzi się idealnie na szybki obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    ciasto francuskie
    4-5 pieczarek
    1/2 cebuli
    czosnek
    sól, pieprz
    4 plastry boczku
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Kurczak w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki i cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni z przeciśniętym czosnkiem i przyprawami do odparowania wszystkich soków.
  • 2. Pierś z kurczaka podzielić (najlepiej na 4 części) i oczyścić.
  • 3. Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia. Wyciąć prostokąty o wymiarach 25x16. Krótsze boki ponacinać do środka co 2cm na długość ok. 8cm.
  • 4. Filet położyć na środku ciasta. Na nim położyć smażone pieczarki z cebulą i boczkiem. Lekko przyklepać. Paski ciasta francuskiego przeplatamy na zmianę na filecie. Pomiędzy paskami pozostawić szczeliny, żeby para miała gdzie uchodzić. Paski smarujemy roztrzepanym jajkiem i chowamy do lodówki na 10 minut.
  • 5. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Gotowego kurczaka zapiekać 25-30 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować