Kurczak w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki i cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni z przeciśniętym czosnkiem i przyprawami do odparowania wszystkich soków.
2.Pierś z kurczaka podzielić (najlepiej na 4 części) i oczyścić.
3.Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia. Wyciąć prostokąty o wymiarach 25x16. Krótsze boki ponacinać do środka co 2cm na długość ok. 8cm.
4.Filet położyć na środku ciasta. Na nim położyć smażone pieczarki z cebulą i boczkiem. Lekko przyklepać. Paski ciasta francuskiego przeplatamy na zmianę na filecie. Pomiędzy paskami pozostawić szczeliny, żeby para miała gdzie uchodzić. Paski smarujemy roztrzepanym jajkiem i chowamy do lodówki na 10 minut.
5.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Gotowego kurczaka zapiekać 25-30 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące.
Komentarze