Kurczak w cieście francuskim

4.98 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min

Niezwykle efektowne danie dla smakoszy ciasta francuskiego.

  • 35 min

Składniki:



  • 1 duży, podwójny filet z piersi kurczaka
    opakowanie ciasta francuskiego
    kilka pomidorów suszonych w zalewie ziołowej
    15 dag sera feta
    jajko
    sól,pieprz
    olej do smażenia



Wystaw ocenę:

4.98 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet umyć, osuszyć, pozbawić błonek i kostek. Przekroić na pół. Przyprawić solą i pieprzem. Pomidory wyjąć z zalewy, fetę pokroić w kosteczkę. Palcami delikatnie ( żeby nie przedziurawić fileta) zrobić kieszeń. Do środka włożyć farsz: na przemian pomidory i fetę. Gotowe roladki spiąć wykałaczkami. Podsmażyć na gorącym oleju z każdej strony. Osączyć na ręczniku. Wystudzić.
  • 2. Ciasto francuskie rozwałkować. Położyć nafaszerowanego kurczaka i naciąć w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku zrobić nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; Zaplatać paseczki ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy). Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia. Gotowe paczuszki włożyć na 15 minut do lodówki. Posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut. Podawać z ulubioną sałatką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować