Likier nutella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od orzechów. Łuskane orzechy wysypujemy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy na 7 minut do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Po wyjęciu wysypujemy na ręcznik papierowy i pocieramy ręcznikiem, żeby zeszła ciemna skórka z orzechów. Mielimy je w młynku.
2.W garnuszku podgrzewamy czekoladę z masą krówkową i kakao. Gdy czekolada się rozpuści, wlewamy do niej mleko skondensowane i orzechy mielone. Dokładnie mieszamy.Gdy będzie letnie mieszamy z wódką i wstawiamy na pół godziny do lodówki i możemy pić.
Porady
Jeśli zbyt długo będziemy trzymać go w lodówce, likier może nam zbytnio zgęstnieć, dlatego przed podaniem dobrze jest go ogrzać do temperatury pokojowej.
Komentarze