Mmmmm! Kurczak po karaibsku z salsą mango-paprykową.
1 godz. 25 min
Składniki:
- 2-3 piersi z kurczaka
- karaibska mieszanka przypraw
- 4-7 tortilli kukurydzianych
- kilka listków sałaty
- kilka listków świeżej kolendry
- 1 limonka pokrojona w łódeczki
Salsa mango-paprykowa:
- pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- 1 czerwona papryka
- 1 mango obrane ze skórki
- 2-3 plasterki ananasa pokrojone w kostkę
- 1 łyżka soku z limonki
- sól i odrobina pieprzu i czosnku w proszku do smaku
Kurczak po karaibsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania mieszanki przypraw. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy. Kurczaka kroimy na średnie kawałki. Mieszamy z łyżką oliwy i przygotowaną mieszanką przypraw. Zostawiamy do zamarynowania na godzinę w lodówce.
2.Przygotowujemy salsę mango-paprykową. W miseczce mieszamy kawałki mango, papryki czerwonej, cebuli ananansa z sokiem z limonki.
3.Kurczaka obsmażamy na złoto przez ok. 5-8 minut, lub do momentu aż będzie usmażony.
4.Tortille opiekamy na blaszce w piekarniku lub nad palnikiem na kuchence gazowej. Na każdej tortilli układamy porcję sałaty, salsy mango-paprykowej, listki kolendry. Skrapiamy sokiem z limonki.
Porady
Kurczaka można podawać niekoniecznie z plackami tortilli. Można je zastąpić ryżem brązowym lub białym.
Komentarze