Kurczak " po jamajsku"

4.5 (195 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Danie to nic innego jak kurczak zamarynowany w aromatycznych przyprawach, i duszony w pomidorach. Po jamajsku? bo pikantny stąd ta nazwa. W oryginalnym przepisie należy rozebrać całego kurczaka na części ( piersi, skrzydełka i udka) ja zrobiłam go tylko z udek. Bo akurat je miałam w zamrażalniku :)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki do marynaty:

    4 ćwiartki z kurczaka
    4 ząbki czosnku ( kroimy w plasterki i zgniatamy nożem aby pościł sok)
    2 pęczki cebuli dymki ( pokroić drobno )
    2 papryczki chilli lub łyżeczka sproszkowanej papryczki chilli
    1 łyżeczka suszonego tymianku ( jeżeli mamy świeży to dwie gałązki)
    3 łyżki mielonego ziela angielskiego
    1 łyżka pieprzu
    1 łyżka soli
    1 łyżka sosu sojowego

    Do duszenia:
    2 puszki pomidorów
    szklanka wody

    dodatkowo:

    2 łyżki oleju do obsmażania mięsa
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak " po jamajsku" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ćwiartki dzielimy na pól tak aby powstałą pałeczka i udziec.Myjemy i przekładamy do miski.

    Wszystkie składniki marynaty wsypać do naczynia z kurczakiem i przemieszać tak aby każdy kawałek mięsa został obtoczony w marynacie.
    Następnie wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę do przegryzienia.

    Po upływie czasu marynowania mięsa podsmażamy je na złoty kolor z obu stron .
    Podsmażonego kurczaka przekładamy do dużego garnka zalewamy pomidorami i wodą.

    Dusimy pod przykryciem aż do miękkości mięsa ok godziny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować