4 podudzia z kurczaka lub 8 udek
Ok. 10 dkg boczku wędzonego w cienkich plasterkach
250 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki ostrej musztardy
3 ząbki czosnku
Po 1 łyżeczce ostrej i słodkiej papryki
Sól i pieprz
Kurczak pieczony w zalewie jogurtowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek posiekaj i utrzyj z odrobiną soli. Jogurt połącz z musztardą i dokładnie wymieszaj. Mięso natrzyj solą , pieprzem, papryką, czosnkiem i zalej mieszanką jogurtu z musztardą. Całośc odstaw na minimum 2 godziny w chłodne miejsce
2.Po tym czasie z mięsa usuń rękoma nadmiar zalewy jogurtowej. Każdy kawałek kurczaka zawiń w plastry boczku. Tak przygotowane mięso piecz w 180 C przez około 1 godzinę do zrumienienia boczku.
Komentarze