Kurczak w zalewie jogurtowej

4.5 (164 ocen)

zazwyczaj w ten sposób przygotowuję skrzydełka, dzisiaj jednak zrobiłam pałki, wyszły równie smaczne. Głównym składnikiem marynaty jest jogurt naturalny i zioła.

Składniki:

  • Mięso:
    6 pałek lub 12 skrzydełek

    Marynata:
    duży jogurt naturalny
    łyżka oregano
    łyżka tymianku
    łyżka papryki słodkiej
    pół łyżki papryki ostrej
    płaska łyżka soli
    2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w zalewie jogurtowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pałki w marynacie 1. Mięso należy umyć i osuszyć, jeśli używamy skrzydełek to składamy je w trójkąty. Składniki marynaty mieszamy i zalewamy mięso. wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny (ja zazwyczaj zostawiam na noc). Mięso wyjąć z marynaty i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrzydełka pieczemy ok 45 minut, pałki około 60 minut w 180 st, co jakiś czas polewamy mięso pozostałą marynatą.

Porady

Podawać z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Oczywiście można użyć świeżych ziół, mięso na pewno będzie bardziej aromatyczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Zioła

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować