Kurczak na rauszu

0 (0 ocen)

Skórka chrupiąca i soczyste mięsko w środku:) czyli taki kurczak jaki powinien być, polecam i zapraszam:)

Składniki:

  • 1,5 kg kurczaka
    Marynata:
    3 łyżki sosu sojowego
    1,5 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki majeranku
    150 ml czerwonego wina
    1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
    świeżo mielony pieprz
    1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina

Kurczak na rauszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć,osuszyć dokładnie. Także w środku. Do miseczki przelać sos sojowy i oliwię, dodać sól, pieprz, paprykę i majeranek. Wymieszać. Wlać 100 ml wina i ponownie dobrze wymieszać.
  • 2. Mięso przełożyć do formy w której będzie się piekło i polać marynatą obficie i dokładnie. Wstawić do lodówki na około 5 godzin. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 200 st .
  • 3. Kurczaka ułożyć piersiami do dołu i wstawić naczynie do piekarnika. Co parę minut zaglądać do mięsa i jeśli zajdzie potrzeba polewać go odrobinę winem. Po około 45 minutach obrócić kurczaka piersiami do góry i piec kolejne 45 minut ( w myśl zasady,ze mięso pieczemy po 1 godzinie na każdy kilogram mięsa).
  • 4. Zaglądamy aby piersi były zrumienione a nie spalone i także polewamy winem. Gdy mięso się upiecze wyjąć naczynie z piekarnika i dać "odpocząć " około 5-8 minut aby sok się uspokoiły. Pokroić i podawać. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Wino

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować