Sernik na rauszu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Miał być deser dla panów. Co zrobić ? Sernik ! Oczywiście sernik , wszyscy panowie lubią sernik , bez spodu i z nutką alkoholu. Strzał w dziesiątkę.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg sera ( wiaderko Piątnica )
    8 jajek
    2 budynie śmietankowe
    8 łyżek kopiatych cukru
    100 g margaryny Kasia

    masło do wysmarowania formy

    słoik wiśni z nalewki ( ok 1/2 l )
    100 ml nalewki wiśniowej
    kisiel wiśniowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik na rauszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Usztywnić dwiema łyżkami cukru.
    Margarynę rozpuścić w rondelku i przestudzić.
  • 2. Żółtka ubić z pozostałym cukrem na krem . Dodawać stopniowo ser i w dalszym ciągu ubijać. Dodać budynie i rozpuszczony tłuszcz.
    Delikatnie połączyć z pianą z białek . Dodać 1/3 wiśni.
    Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i na wierzch wyłożyć jeszcze 1/3 wiśni.
    Pieczenie 65 min - 180 stopni.
    Wystudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika ( ja wciskam rękawicę kuchenną )
  • 3. Zrobić kisiel - 300 ml wody zagotować. Proszek rozprowadzić w 100 ml wody wymieszanej z 100 ml nalewki wiśniowej. Wlać do gotującej się wody i mieszać aż masa zgęstnieje. Po przestudzeniu dodać resztę wiśni z nalewki.
    Masę z wiśniami wylać na sernik.
    Całość schłodzić.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować