Sernik na rauszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Usztywnić dwiema łyżkami cukru.
Margarynę rozpuścić w rondelku i przestudzić.
2.Żółtka ubić z pozostałym cukrem na krem . Dodawać stopniowo ser i w dalszym ciągu ubijać. Dodać budynie i rozpuszczony tłuszcz.
Delikatnie połączyć z pianą z białek . Dodać 1/3 wiśni.
Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i na wierzch wyłożyć jeszcze 1/3 wiśni.
Pieczenie 65 min - 180 stopni.
Wystudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika ( ja wciskam rękawicę kuchenną )
3.Zrobić kisiel - 300 ml wody zagotować. Proszek rozprowadzić w 100 ml wody wymieszanej z 100 ml nalewki wiśniowej. Wlać do gotującej się wody i mieszać aż masa zgęstnieje. Po przestudzeniu dodać resztę wiśni z nalewki.
Masę z wiśniami wylać na sernik.
Całość schłodzić.
Smacznego.
Komentarze