Kurczak na butelce. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Wykonanie:
Kurczaka dokładnie myjemy, robimy marynatę mieszając wszystkie skadniki ze sobą. Osuszonego kurczaka smarujemy marynatą i odstawiamy na 3 godziny do lodówki. W między czasie kroimy warzywa, układamy je w naczyniu żaroodpornym i posypujemy przyprawami. Z butelki z piwem należy zdjąć papierową etykietę i odlać szklankę piwa, które będzie nam potrzebne do polewania kurczaka w trakcie pieczenia. Zamarynowanego kurczaka nabijamy na butelkę, tak aby szyjka butelki wystawała u góry kurczaka. Wstawiamy go do naczynia żaroodpornego na wcześniej przygotowanych warzywach. Kurczaka wstawiamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika. Co 25 minut należy polewać kurczaka zostawionym wcześniej piwem. Piwo w butelce powinno się spienić, jeśli jednak tak się nie stanie, można wsypać odrobinę soli do butelki. Pieczemy 2 godziny. Po wyjęciu z piekarnika porcjujemy kurczaka i podajemy z upieczonymi warzywami. Smacznego
Komentarze