Kurczak na butelce.

4.51 (190 ocen)

  • 5 min

Danie to odkąd pamiętam robił mój tata na wyjątkowe okazje, teraz ja wdrażam go w mojej rodzinie.

  • 5 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kurczak ok. 1,5 kilograma
    1 butelka jasnego piwa (500ml)
    400 g ziemniaków
    250 g marchwi
    cebula
    przyprawy (pieprz, sól)

    Marynata do kurczaka:
    4 łyżki oleju
    5-6 ząbków czosnku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    2 łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżka vegety
    szczypta pieprzu (ewentualnie chili)
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka bazylii
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.51 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak na butelce. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Kurczaka dokładnie myjemy, robimy marynatę mieszając wszystkie skadniki ze sobą. Osuszonego kurczaka smarujemy marynatą i odstawiamy na 3 godziny do lodówki. W między czasie kroimy warzywa, układamy je w naczyniu żaroodpornym i posypujemy przyprawami. Z butelki z piwem należy zdjąć papierową etykietę i odlać szklankę piwa, które będzie nam potrzebne do polewania kurczaka w trakcie pieczenia. Zamarynowanego kurczaka nabijamy na butelkę, tak aby szyjka butelki wystawała u góry kurczaka. Wstawiamy go do naczynia żaroodpornego na wcześniej przygotowanych warzywach. Kurczaka wstawiamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika. Co 25 minut należy polewać kurczaka zostawionym wcześniej piwem. Piwo w butelce powinno się spienić, jeśli jednak tak się nie stanie, można wsypać odrobinę soli do butelki. Pieczemy 2 godziny. Po wyjęciu z piekarnika porcjujemy kurczaka i podajemy z upieczonymi warzywami. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować