Kulebiak inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrób rozczyn z 2 łyżek mąki, drożdży, cukru oraz 1/2 szklanki ciepłego mleka. Masło rozpuść. Mąkę przesiej, dodaj wyrośnięty rozczyn, resztę ciepłego mleka, roztrzepane jajka, letnie masło i sól. Starannie wyrób ciasto. Postaw w cieple do wyrośnięcia.
2.W tym czasie przygotuj farsz. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Pieczarki pokrój w plasterki. Przesmaż razem na maśle. Dodaj ziarenka smaku, sporo pieprzu i duś pod przykryciem do całkowitego odparowania płynu. Do gotowych pieczarek dodaj ugotowany ryż. Całość dokładnie wymieszaj.
3.Wyrośnięte ciasto podziel na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt i nałóż po połowie ciepłego nadzienia. Następnie zwiń w roladę. Przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia, natłuszczoną blachę, posmaruj jajkiem. Piecz ok. 40 min w 180 stopniach.
Komentarze