Kulebiak inaczej

4.5 (198 ocen)

  • 2 godz.

Do farszu wykorzystałam ugotowany ryż i pieczarki. Eksperyment w 100 % udany :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 kopiate szklanki mąki + 2 łyżki do rozczynu
    4 dag drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    łyżeczka cukru
    łyżeczka soli
    3 łyżki masła
    2 jajka + do posmarowania

    Farsz:
    1/2 szklanki ryżu
    1 duża cebula
    40 dag pieczarek
    1 1/2 łyżeczki ziarenek smaku
    sól, pieprz, oliwa z oliwek do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Kulebiak

Kulebiak inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrób rozczyn z 2 łyżek mąki, drożdży, cukru oraz 1/2 szklanki ciepłego mleka. Masło rozpuść. Mąkę przesiej, dodaj wyrośnięty rozczyn, resztę ciepłego mleka, roztrzepane jajka, letnie masło i sól. Starannie wyrób ciasto. Postaw w cieple do wyrośnięcia.
  • 2. W tym czasie przygotuj farsz. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Pieczarki pokrój w plasterki. Przesmaż razem na maśle. Dodaj ziarenka smaku, sporo pieprzu i duś pod przykryciem do całkowitego odparowania płynu. Do gotowych pieczarek dodaj ugotowany ryż. Całość dokładnie wymieszaj.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt i nałóż po połowie ciepłego nadzienia. Następnie zwiń w roladę. Przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia, natłuszczoną blachę, posmaruj jajkiem. Piecz ok. 40 min w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować