Krupnik na podudziach z brukselką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Bardzo smaczna i sycąca zupa z "wkładką" mięsną. Doskonała jako jednodaniowy obiad.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 podudzia kurczaka (500 g)
    4 ziemniaki (ok. 600 g)
    250 g brukselki
    120 g włoszczyzny mrożonej
    4 płaskie łyżki kaszy jęczmiennej grubej
    2 listki laurowe
    6 ziaren ziela angielskiego
    sól
    pieprz
    zielony koperek do posypania lub gałązki koperku do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik na podudziach z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podudzia płuczemy, zalewamy 6 szklankami zimnej wody i zagotowujemy. Odszumowujemy, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i 1 łyżeczką soli. Gotujemy 45 minut.
  • 2. Brukselkę oczyszczamy z zewnętrznych liści, przycinamy głąbiki, płuczemy. Małe główki pozostawiamy w całości, większe przekrawamy na połowy. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.
  • 3. Do wywaru dodajemy włoszczyznę, ziemniaki, brukselkę i wsypujemy kaszę, Zagotowujemy i gotujemy 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Do każdej porcji zupy wkładamy ugotowane podudzie. Zupę posypujemy posiekanym koperkiem lub dekorujemy gałązkami koperku (wedle uznania)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Kasza jęczmienna Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować