Krupnik na podudziach z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podudzia płuczemy, zalewamy 6 szklankami zimnej wody i zagotowujemy. Odszumowujemy, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i 1 łyżeczką soli. Gotujemy 45 minut.
2.Brukselkę oczyszczamy z zewnętrznych liści, przycinamy głąbiki, płuczemy. Małe główki pozostawiamy w całości, większe przekrawamy na połowy. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.
3.Do wywaru dodajemy włoszczyznę, ziemniaki, brukselkę i wsypujemy kaszę, Zagotowujemy i gotujemy 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Do każdej porcji zupy wkładamy ugotowane podudzie. Zupę posypujemy posiekanym koperkiem lub dekorujemy gałązkami koperku (wedle uznania)
Komentarze