Niezwykle zdrowa zupa bo pełna warzyw a dzięki kaszy również bardzo sycąca :-)
60 min
Składniki:
2 udka z kurczaka (mogą być również skrzydełka)
100 g kaszy jęczmiennej perłowej (w woreczku)
ok. 20 dkg brukselki
ok. 20 dkg zielonej fasolki szparagowej
1 duża marchewka
1 korzeń pietruszki
kawałek pora
pół małego korzenia selera
4 ziemniaki
pęczek koperku
łyżka suszonego lubczyku
sól
pieprz
Krupnik z fasolką szparagową i brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy. Zbieramy łyżką powstałe szumowiny. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew,por, seler i pietruszkę.
2.Brukselkę myjemy obrywając pierwsze zewnętrzne listki. Fasolkę kroimy na mniejsze części. Dodajemy z brukselką do gotującej się zupy. Dodajemy lubczyk i posiekany koperek.
3.Kaszę gotujemy w lekko posolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odsączamy. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy kaszę do zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Komentarze