KRUCHY PLACEK Z BEZĄ (Z PORZECZKAMI)

0 (0 ocen)

jest pyszny, nadają się także truskawki, borówki i maliny do tego przepisu ;)

Składniki:

  • Ciasto:
    -1,5 szkl mąki pszennej
    -0,5 szkla mąki krupczatki
    -masło/margaryna
    -2 żółtka
    -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    -3/4 szkl, cukru pudru
    -2-3 łyżki kwaśnej śmietany

    Beza:
    -4-5 zimnych białek
    -sól
    -cukier waniliowy
    -1 szkl cukru kryształu
    -łyżka mąki ziemniaczanej
    -1,5 szkl porzeczek

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery

Kruchy placek z bezą (z porzeczkami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Casto:
    Składniki wymieszać i wyrobić z nich ciasto. Odstawić do zimnego miejsca (ok 30 min).
    Następnie rozwałkować, wyłożyć na blachę i nakłóć widelcem w kilku miejscach. Piec ok. 15 min w temp 200 stopni
  • 2. Beza:
    4-5 białek ubić pianę na sztywno dodając na poćzątek szczyptę soli.
    Dodać cukier waniliowy i dodawać poracjmi kryształ oraz dodać mąkę ziemniaczaną.
    Ubitą bezę delikatnie wymieszać z owocami. Wyłożyć na podpieczony chłodny placek i piec 15 min

Porady

1.Można dodać zamiast porzeczek truskawki, maliny, poziomki, borówki ;) 2. Wymiary blaszki 25/40

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować