Kruche z rabarbarem na cytrynowo

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jeśli ktoś nie wspomina miło babcinego kruchego z rabarbarem, to znaczy, że... chyba nigdy go nie jadł ;P A gdyby tak, droga babciu, popuścić nieco wodze fantazji?

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    1,5 czubatej szklanki mąki krupczatki
    0,25 szklanki cukru
    0,5 kostki margaryny (polecam Bielską, gdyż nadaje kruchemu maślany aromat)
    1 jajko
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    OBŁOŻENIE:
    0,5-0,7 kg rabarbaru
    0,5 szklanki śmietany 18%
    1 jajko
    2 żółtka
    2 cukry waniliowe
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    skórka otarta ze średniej cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Kruche z rabarbarem na cytrynowo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy najlepiej na 2 godziny by puścił sok. W ten sposób minimalizujemy możliwość wystąpienia tragedii w postaci zakalca.
    Ze składników zagniatamy kruche, możemy dodać kilka kropel aromatu waniliowego lub śmietankowego. Nie zaszkodzi dodać również całe swoje serce :) Ciastem wyklejamy spód i boki tortownicy o śr. 22 cm - im wyżej, tym lepiej (spód nie musi być gruby). Ciasto wysypujemy bułką tartą, która wchłonie ewentualny sok z rabarbaru.
    Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, jajkiem, żółtkami, mąką ziemniaczaną i skórką cytrynową. Część tej masy wylewamy na ciasto, by oddzielić je od rabarbaru. Następnie wsypujemy odciśnięty rabarbar i zalewamy resztą śmietany po same brzegi. Jeszcze nie jemy, chociaż ja zostawiam sobie zawsze trochę śmietanowej masy :)
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*, pieczemy około godziny, aż masa się zetnie i zacznie rumienić. Najlepsze jest jeszcze ciepłe, co z resztą widać na zdjęciu - nie miałem szans sfotografować całego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować