Kruche z masą jagodową

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto z krótko podgotowanymi jagodami zagęszczonymi mąką ziemniaczaną. Dzięki temu jagody nie puszczają soku a tworzą jednolitą masę jagodową.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    100 g miękkiego masła
    200 g mąki pszennej
    2 czubate łyżki cukru pudru
    1 duże jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    masa jagodowa:
    400 g jagód
    90 g cukru
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kruche z masą jagodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać mąkę, cukier, jajko i proszek do pieczenia, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno i boki formy o wymiarach 26x21 cm
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-22 minut, do lekkiego zezłocenia się ciasta.
  • 2. masa jagodowa:
    Jagody przełożyć do garnka, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia. Odlać ok. 5 łyżek powstałego soku, ostudzić, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Wlać do jagód, cały czas przy tym mieszając, ponownie doprowadzić do wrzenia.
    Gęstą jagodową masę wyłożyć na podpieczone ciasto, równomiernie rozsmarować.
    Całość ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec jeszcze ok. 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować