Ciasto z rukolą i masą fiołkowo-jagodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto: Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy w małych ilościach cukier miksując. Następnie dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wlewamy cienkim strumieniem olej. Rukolę z olejem miksujemy na gładką masę.Rukolę z olejem miksujemy na gładką masę.
Do masy dodajemy przesianą mąkę wraz ze zblednowaną rukolą oraz posiekane orzechy. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170% przez ok 40 minut.
Przygotowujemy cukier fiołkowy: Cukier rozcieramy z płatkami fiołków w moździerzu. Wykładamy na papier do pieczenia na kilka godzin aż cukier wyschnie.
Przygotowujemy masę: 3 szklanki mleka gotujemy. W oddzielnej misce mieszamy żółtka, mąkę, cukier fiołkowy, budynie i szklankę mleka. Po wymieszaniu przelewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje.
Masło ucieramy na puch. Dodajemy do masła stopniowo wystudzoną masę oraz borówki lub jagody i mieszamy.
Ostudzone ciasto kroimy na 2 blaty (1 grubszy, 1 cieńszy). 1 grubszy blat układamy na płaskiej powierzchni. Na niego dodajemy krem. Cieszy blat rozdrabniamy na tzw "piasek". Na krem posypujemy nasz rukolowy "piasek".
Komentarze