CIASTO Z RUKOLĄ I MASĄ FIOŁKOWO-JAGODOWĄ

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

LEŚNY MECH W INNYCH WYDANIU!

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:

    CIASTO:

    90 g rukoli

    2 szkl. mąki

    1 szkl. cukru

    100 g orzechów

    2/3 szkl. oleju słonecznikowego

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    3 jajka

    CUKIER FIOŁKOWY:

    3/4 szkl cukru

    3/4 szklanki fiołków

    MASA:

    250 g masła

    1 litr mleka

    2 budynie śmietankowe bez cukru

    2 płaskie łyżki mąki

    3/4 szkl. cukru (w tym 3 lyzeczki cukru fiołkowego)

    3 żółtka

    borówki lub jagody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z rukolą i masą fiołkowo-jagodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto: Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy w małych ilościach cukier miksując. Następnie dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując.

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wlewamy cienkim strumieniem olej. Rukolę z olejem miksujemy na gładką masę.Rukolę z olejem miksujemy na gładką masę.

    Do masy dodajemy przesianą mąkę wraz ze zblednowaną rukolą oraz posiekane orzechy. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników.

    Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170% przez ok 40 minut.



    Przygotowujemy cukier fiołkowy: Cukier rozcieramy z płatkami fiołków w moździerzu. Wykładamy na papier do pieczenia na kilka godzin aż cukier wyschnie.



    Przygotowujemy masę: 3 szklanki mleka gotujemy. W oddzielnej misce mieszamy żółtka, mąkę, cukier fiołkowy, budynie i szklankę mleka. Po wymieszaniu przelewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje.

    Masło ucieramy na puch. Dodajemy do masła stopniowo wystudzoną masę oraz borówki lub jagody i mieszamy.

    Ostudzone ciasto kroimy na 2 blaty (1 grubszy, 1 cieńszy). 1 grubszy blat układamy na płaskiej powierzchni. Na niego dodajemy krem. Cieszy blat rozdrabniamy na tzw "piasek". Na krem posypujemy nasz rukolowy "piasek".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Orzechy Rukola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować