Kruche listki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, 15 dag cukru, cukru waniliowego, margaryny, 1 całego jajka i 1 żółtka sporządzić ciasto.Dobrze wyrobione ciasto zawijamy
w folię aluminiową i wstawiamy na 1 godz do lodówki. W tym czasie
wyciąć z papieru większą ilość form w kształcie liści. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok 3mm i przykroić do kształtu form, pamiętając o tym by zawsze wykonać dwa identyczne liście, ale tylko jeden z "ogonkiem". Obrać jabłka na nadzienie , zetrzeć na tarce, wymieszać z sokiem z połowy cytryny, kilkoma kroplami aromatu migdałowego, 15dag cukru i białkiem ubitym na sztywną pianę z 1 jajka. Dokładnie wymieszać.Farsz nałożyć na listki z "ogonkiem", Przykleić listkiem bez "ogonka" i dobrze docisnąć brzegi. Na górnej powierzchni zrobić płytkie nacięcia, podobne do nerwów liścia. Jeżeli brzeg liścia powycinamy w ząbki to powstaną prawdziwe złoto brązowy listki. Listki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp.200st.C Przez około 25 minut.
Komentarze