Kruche ciasto z jabłkami

4.49 (141 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na ciasto z jabłkami

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • JABłKA, MąKA,:
    - mąka: 50 dekagramów
    - cukier: 10 dekagramów
    - margaryna: 20 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier wanilowy: 1 opakowanie
    - zapach rumowy: 3 mililitry
    - cukir puder: 2 łyżki
    - jabłka: 1 kilogram
    - cukier: 15 dekagramów
Wystaw ocenę:

4.49 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z jabłkami

Kruche ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasto z jabłkami 1. Jabłka umyć, oczyścić, pokroić na kawałki, rozgotować z cukrem (15 dag) na jednolitą masę. Z mąki, cukru, margaryny, jajka, cukru waniliowego, zapachu zagnieść ciasto, po czym włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie podzielić je na dwie części, w stosunki 2:1. Mniejszy kawałek włożyć do zamrażalnika, a większy rozwałkować na cienki placek. Blachę średniej wielkości wysmarować tłuszczem (lub papierem do pieczenia), i wyłożyć ciasto również na boki. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na grubej tarce i posypać jabłka. Ponownie wstawić do piekarnika i piec 15 minut w tej samej temperaturze, aż kruszonka lekko się zarumieni. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować