Kruche ciasto z truskawkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć i oszypułkować. Większe przekroić na pół. Kilka truskawek odłożyć i pokroić w plastry.
2.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać margarynę. Jajka rozbić, oddzielić białko od żółtek. Żółtka dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto.
3.Od ciasta oddzielić mały kawałek. Obydwa kawałki ciasta włożyć do lodówki na 10 min.
4.Białka ubić z cukrem.
5.Większy kawałek ciasta wyłożyć na blasze z papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć truskawki pokrojone w plastry. Następnie wyłożyć ubite białka.
6.Resztę truskawek poukładać na białkach. Mały kawałek ciasta poskubać na małe kawałeczki i wyłożyć na wierzch.
7.Ciasto wstawić do nagrzanego w 180`C piekarnika i piec 45 min.
Porady
Mniejszy kawałek ciasta można też zamrozić, a następnie zetrzeć na tarce na wierzch ciasta.
Komentarze